Våra bästa tips

Tips för rent hem

En disktrasa är det perfekta stället för bakterier att samlas och frodas i. Så här håller du den fräsch längre:

  • Krama ur och häng upp disktrasan för torkning. Bakterier trivs när det är fuktigt och varmt.
  • Torka bort matrester eller liknande med hushållspapper. Då undviker du onödiga bakterier i disktrasan.
  • Koka disktrasan i en kastrull med vatten och lite såpa i några minuter. Den blir som ny!
  • Tvätta disktrasan i minst 60 grader för att vara säker på att bakterierna dör.

Den används ofta, men är lätt att glömma vid städning. En mikrovågsugn blir lätt smutsig med matrester som fastnar. Så rengör du den:

  • Placera en skål som tål att köras i mikrovågsugn, med kranvatten och citronskivor i.
  • Kör mikron i 30 sekunder, på ca 500 watt.
  • Torka sedan ur och njut av doften som sprider sig!

Tips inför flytten

Packa i lugn och ro

Börja i tid med att gå igenom ditt hem. Mycket av de saker som vi har hemma kan troligtvis packas ner i förväg. Exempelvis böcker, säsongskläder och verktyg.

Märk flyttlådor

Det är lätt att fokusera på att packa smart, men kom ihåg att märka varje låda med vad den innehåller och om det är ömtåligt. Det gör transporten och uppackningen enkel.

Sortera och återvinn

Börja med källare, vind och garage. Sortera det som ska kastas eller skänkas i god tid inför din flytt. På flyttdagen kör vi det till återvinningscentralen eller second hand-butiker.

Ömtåliga material

Packa dina tallrikar stående på högkant med papper emellan. Fyll sedan upp lådan med oömma saker. Glas slår du in i papper och lägger ner i kartongen.

Böcker och tidningar

Böcker, tidningar och magasin är tunga. Packa kartongerna till hälften och fyll sedan upp med lätta saker. Kartongerna ska vara volymfyllda och väga max 20 kg.

Tavlor och växter

Ställ mindre växter och tavlor i öppna kartonger. Slå in större tavlor som inte får plats i kartonger i överdrag. Låt stora växter stå, så bär vi ut och in dem.

Byråer och skåp

Töm alla lådor och skåp i tyngre möbler och byråer. Lättare möbler med oömt innehåll behöver inte packas ur. Packa dock så mycket som möjligt i flyttlådor.

Möbler och värdesaker

Meddela oss i god tid om du har tunga möbler eller dyra värdesaker så att vi kan säkerställa transport. Exempelvis piano, kristallkrona eller tavlor.

Kemikalier och mediciner

Du ansvarar själv för att lämna in brandfarliga ämnen, kemikalier och gamla mediciner till återvinningscentral eller apotek. Övrig återvinning tar vi hand om.

Nycklar och nödvändigt

Du ansvarar själv för nycklar, laddare, kontroller och mediciner eller andra saker som du inte kan vara utan. Förslagsvis tar du detta i egen bil.

Vitvaror och elektronik

Koppla ur och emballera alla vitvaror och övrig elektronik som ska följa med i flytten. Kom ihåg att dra ut vitvaror från väggen inför flyttstäd.

Adressändra

Gör en flyttanmälan och därmed ändra din adress på adressandring.se. Kontakta ditt försäkringsbolag för att säkerställa att du har rätt försäkring för ditt nya boende.